Sängyssä pötköttely tekee hyvää unettomalle

Vuonna 2023 TikTokissa alkoi levitä ilmaisu ”bed rotting” kuvaamaan tilannetta, jossa joku viettää paljon aikaa sängyssä ilman aktiivista tekemistä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi puhelimen selailua, tv-sarjojen katsomista tai vain olemista, ilman että henkilö nousee sängystä tekemään muita asioita. Kerromme tässä blogissa mitä hyötyä tällaisesta sängyssä pötköttelystä voi olla unettomalle.



26.11.2024

Kognitiivis-behavioraalisessa unettomuuden hoidossa halutaan vahvistaa sängyn ja unen välistä assosiaatiota ja siksi kehotetaan rajaamaan sängyssä vietetty aika vain nukkumiseen ja rakasteluun. Tässä blogissa pohdimme, miksi sängyssä pötköttely ei ehkä sittenkään ole niin vaarallista ja siitä voi olla jopa hyötyä unettomalle.

Miksi ihminen harrastaa joskus sängyssä pötköttelyä?

Itsehoidon muoto:

  • Joillekin sängyssä pötköttely voi olla tietoinen valinta ja tapa levätä sekä vetäytyä hetkeksi arjen kiireistä. Tämä voi olla erityisen yleistä, jos henkilö on uupunut tai stressaantunut ja tarvitsee aikaa rentoutumiseen.

Merkki alhaisesta energiatasosta tai mielialasta:

  • Sängyssä pötköttely voi myös liittyä psykologisiin tai fyysisiin syihin, kuten masennukseen, uupumukseen tai sairauteen, jolloin sängyssä pysyminen tuntuu ainoalta mahdolliselta vaihtoehdolta.

Internet-ilmiönä:

  • Sosiaalisessa mediassa termi ‘bed rotting’ on saanut humoristisen ja liioitellun sävyn, jossa sitä käytetään kuvaamaan laiskoja päiviä tai sängyssä vietettyjä viikonloppuja. Joillekin se on keino korostaa tietoisesti nautintoa siitä, ettei ”tarvitse” tehdä mitään tuottavaa.

Voiko sängyssä pötköttelystä olla hyötyä unettomalle?

Kognitiivis-behavioraalisessa unettomuuden hoidossa kehotetaan nousemaan sängystä, jos uni ei ole tullut 15 minuutissa, mutta voisiko sänkyyn jäämisestä olla sittenkin enemmän hyötyä? Sängyssä pötköttely voi olla hyödyllistä unettomalle, kun sitä käytetään levon ja rauhoittumisen keinona. Tässä syitä, miksi se voi olla hyväksi:

1. Rauhoittaa hermostoa

Unettomuus liittyy usein yliaktiiviseen hermostoon, jossa keho ja mieli ovat jatkuvasti valmiustilassa. Sängyssä pötköttely ilman painetta tehdä mitään voi laskea kierroksia ja auttaa sitä kautta kehoa ja hermostoa siirtymään rentoutuneeseen tilaan, mikä tukee unensaantia.

2. Edistää unen ja levon välistä tasapainoa

Unettomilla on usein taipumus stressata unesta ja pyrkiä liikaa ”pakottamaan” nukahtamista. Sängyssä pötköttely voi olla keino antaa itselleen lupa levätä ja irrottautua unipaineesta. Vaikka et nukkuisikaan, rento oleskelu voi olla palauttavaa ja lievittää unettomuuden aiheuttamaa stressiä.

3. Luo turvallisuuden ja mukavuuden tunteen

Pelkkä sängyssä lepääminen voi luoda turvallisen ympäristön, joka auttaa rentoutumaan ja vähentämään unettomuuteen liittyvää ahdistusta. Kun keho tuntee olevansa mukavassa paikassa, se voi helpommin siirtyä unen odotustilaan.

4. Vähentää yrityksiä kontrolloida unta

Unettomat voivat joskus yrittää korjata unettomuuttaan noudattamalla liian tiukkoja unirutiineja tai pakottautumalla sänkyyn vain tietyissä tilanteissa. Sängyssä pötköttely antaa mahdollisuuden normalisoida sängyssä olemista ilman suorituspaineita, jolloin sänkyä ei enää yhdistetä vain unettomuuden stressiin.

Miten uneton voi ottaa kaiken irti sängyssä pötköttelystä?

✅ Lepää sängyssä ilman pakkoa nukahtaa. Rentoudu ja anna kehon levätä.

✅ Tee jotain mukavaa: lue kirjaa, kuuntele rauhoittavaa musiikkia tai tee hengitysharjoituksia. Myös television katselu on sallittua, kunhan et päädy katselemaan kauhuleffaa!!

✅ Voit myös antaa itsellesi luvan olla tekemättä mitään – tämä vähentää unettomuuden aiheuttamaa suorituspainetta.

Levollisen valveillaolon harjoittelu voi tuntua yksin haastavalta. Holistic Sleep univalmennuksessa pääset harjoittelemaan sitä yhdessä ammattilaisen kanssa. Lue univalmennuksesta lisää täältä.