Nukutun ajan väärinarviointi voi lisätä unettoman ahdistusta

Oletko kuullut paradoksaalisesta unettomuudesta? Siinä ihminen uskoo, ettei hän pysty nukahtamaan tai pysymään unessa pitkiä aikoja, vaikka hän itse asiassa saakin lähes saman verran unta kuin ns. normaalinukkuja. Tässä blogikirjoituksessa kerrotaan, mitä paradoksaalinen unettomuus on ja mitä voisi tehdä, jos epäilee kärsivänsä siitä.

3.10.2024

Aikoinaan, kun minä (Päivi) kärsin unettomuudesta, saatoin usein heti herättyäni kuulostella oloani ja tehdä johtopäätöksen, että olin nukkunut “ehkä vain 3-4 tuntia”. Vahvistin vielä uskomustani kertomalla asiasta puolisolleni. Voit varmaan kuvitella, miten positiivisella vireellä päivä jatkui siitä eteenpäin..? Vasta vuosien jälkeen hankin itselleni Oura -sormuksen ja se alkoikin näyttää jopa pari tuntia omaa arviotani pitempiä unimääriä! Vaikka kyseessä ei ollut unitutkimus, Oura antoi varmasti oikeamman arvion uneni määrästä kuin olin itse kuvitellut. Tällä oli itselleni merkittävä psykologinen vaikutus: kun aloin uskoa Ouran lukemia, en pitänytkään tilannettani ihan niin katastrofaalisena, mikä  auttoi minua palauttamaan luottamuksen omaan kykyyni nukkua. Näin jälkikäteen uskallan väittää, että olin kärsinyt paradoksaalisesta unettomuudesta.

Ihminen voi tuntea nukkuneensa pari tuntia, vaikka on nukkunut kahdeksan.

Paradoksaalisesta unettomuudesta kärsivä kokee usein olonsa uneliaaksi päivän aikana ja kokee ettei hänen unensa ole palauttavaa. Hän saattaa olla vihainen siitä, ettei pysty saamaan laadukasta unta. Tämä ilmiö on tutkimusten hyvin yleinen kroonisesta unettomuudesta kärsivillä. Paradoksaalisessa unettomuudessa unen laatu on erilaista kuin normaalisti nukkuvalla, mikä saattaa selittää sen, miksi voi tuntua siltä kuin ei olisi nukkunut juuri lainkaan. Tällaisen henkilön aivoissa nimittäin tapahtuu unen aikana enemmän valveillaololle ominaista toimintaa, varsinkin aamuyöstä. 

Paradoksaalinen unettomuus ei ole fyysiselle terveydelle yhtä vaarallista kuin mitattu univaje.

Hyvä uutinen on se, että paradoksaalinen unettomuus ei ole fyysiselle terveydelle yhtä vaarallista kuin objektiivisesti mitattu univaje. Tutkimusten mukaan suurin osa paradoksaalisesta unettomuudesta kärsivistä nukkuu tuntemuksistaan huolimatta riittävästi. Paradoksaalinen unettomuus ei myöskään ratkaisevasti laske kognitiivista toimintakykyä eikä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Mikä sitten avuksi, jos epäilee kärsivänsä paradoksaalisesta unettomuudesta?

✅ Ihan normaali perusterveellinen elämä ja säännöllinen unirytmi yhdistettynä joustaviin unirutiineihin tukevat hyviä yöunia. Keskeistä on päästää irti liian tiukoista unirituaaleista ja lisätä rentoutta elämään ylipäänsä.

✅ Mielen rauhoittamisen harjoittelu kuten uneen liittyvien haitallisten ajatusmallien purkaminen ja uskomusten muokkaaminen avaavat mielen lukkoja ja poistavat esteitä luonnollisen unen tieltä.

✅ Objektiiviset mittaukset oman unen määrästä ja laadusta saattavat helpottaa ahdistusta ja sitä kautta valaa uskoa omaan kykyyn nukkua. Kuuntele kuitenkin tässä asiassa itseäsi – joillekin unen mittaaminen auttaa, mutta joillakin se saattaa lisätä paineita.

Nukut todennäköisesti enemmän kuin kuvittelet, sinulla ei siis ole mitään hätää!

Paradoksaalinen unettomuus voi tuntua julmalta kohtalolta, mutta jo sen ymmärtäminen voi vähentää paineita nukkumisen suhteen. Siirtämällä huomiosi nukahtamisen yrittämisestä rentoutumiseen voit katkaista ahdistuksen kierreen ja löytää rauhallisemman lähestymistavan nukkumiseen. Muista, että kukaan ei nuku joka yö kahdeksaa tuntia putkeen ja on normaalia heräillä yöllä. Jokaisen nukutun yön ei myöskään tarvitse olla täydellinen. Joskus riittää, että annat vain itsellesi luvan rentoutua ja se voi olla avain hyvään yöuneen.

Mielen rauhoittamisen harjoittelu voi tuntua yksin haastavalta. Holistic Sleep univalmennuksessa pääset harjoittelemaan sitä yhdessä ammattilaisen kanssa. Lue univalmennuksesta lisää täältä.