Näkökulmia unettomalle: Yhdeksän uutta tapaa suhtautua nukkumiseen

Olet ehkä ahdistunut unettomuudesta ja maalailet mielessäsi kauhukuvia huonojen unien seurauksista. Se on täysin ymmärrettävää, niin mekin teimme unettomuuden hallitessa elämäämme. Tuon kaltainen ajattelu johtaa kuitenkin helposti noidankehään, josta ei tunnu olevan ulospääsyä. Tässä blogissa esittelemme yhdeksän uutta näkökulmaa nukkumiseen, joiden sisäistäminen auttaa palauttamaan luottamuksesi omaan kykyysi nukkua, joka on aina ollutkin olemassa.



20.7.2024

Olet ehkä ahdistunut unettomuudesta ja maalailet mielessäsi kauhukuvia huonojen unien seurauksista. Se on täysin ymmärrettävää, niin mekin teimme unettomuuden hallitessa elämäämme. Tuon kaltainen ajattelu johtaa kuitenkin helposti noidankehään, josta ei tunnu olevan ulospääsyä. 

Mitä jos kokeilisitkin vaihtaa näkökulmaa ja suhtautua nukkumiseen ihan uudella tavalla? Tässä blogissa esittelemme yhdeksän uutta näkökulmaa nukkumiseen. Aluksi voi olla vaikea muuttaa ajatteluaan, mutta kun alat pikkuhiljaa sisäistää näkökulmien sanoman, uskomme, että ne tuovat helpotusta univaikeuksiisi.



#1 Aloittelijan mieli – Lähesty nukkumaanmenoa ajatuksilla, jotka eivät liity aiempiin öihin.

Jos olet kärsinyt pitkään unettomuudesta, olet saattanut kadottaa luonnollisen suhtautumisen nukkumiseen. Olet kuitenkin nukkunut hyvin joskus, sillä meillä kaikilla on se taito luonnostaan! Nyt on vain aika oppia se uudestaan. Yritä siis aloittaa jokainen yö ”puhtaalta pöydältä” murehtimatta menneitä tai tulevia öitä. Lähesty nukkumaanmenoa ajatuksilla, jotka eivät liity aiempiin öihin äläkä anna itsellesi lupaa uskoa, että sillä, miten nukuit viime yönä, on jotain tekemistä tulevan yön kanssa. Jokainen yö on uusi mahdollisuus nukkua luonnollisesti!

#2 Ei mihinkään pyrkiminen – Vertaa mielessäsi nukahtamista ruoansulatukseen – se vain tapahtuu.

Olet vuosien varrella saattanut kehittää jos jonkinlaisia rituaaleja, joilla olet pyrkinyt varmistamaan unen tulon. Olet saattanut unen tuloa odotellessa tuskastua itseesi ja siihen, miksi et saa unta, vaikka olet tehnyt kaikkesi sen eteen. Hyvin tuttua myös meille! Hyvien olosuhteiden luomisessa ei ole mitään vikaa, kunhan hyväksyt sen, että et voi pakottaa itseäsi nukahtamaan. Nukahtaminen ei ole yrittämisen tulos. Nukahtamista voi verrata esimerkiksi ruoansulatukseen – se vain tapahtuu ilman, että teemme mitään.

#3 Irtipäästäminen – Päästä irti ajatuksesta, että nukkuminen olisi ongelma, joka pitää ratkaista.

Päästä irti ajatuksesta, että nukkuminen on ongelma, joka pitää ratkaista. No kyllähän se on pitkään unettomuudesta kärsineelle todellakin ongelma! Miten siitä ajatuksesta voisi päästä eroon? Entä jos antaisit nukkumisasian vain olla ilman että yrität ”korjata” sitä? Mitä enemmän yrität ”korjata” sitä, sitä enemmän rakennat erilaisia kontrolleja ja alat huomaamattasi rajoittaa elämääsi. Nukkumista ei voi kuitenkaan ”korjata” kontrolloimalla. Päinvastoin, usein rennompi asenne nukkumiseen ja elämään ylipäänsä lisää mahdollisuutta, että nukkuminenkin alkaa sujua – kuin itsestään. Vältä myöskin antamasta itsellesi leimaa ”unettomuudesta kärsivä”. Käytä vaikka mieluummin termiä ”herkkäuninen”, joka on jo lempeämpi ilmaisu. Voit myös pyytää läheisiäsi olemaan kysymättä joka aamu, miten nukuit viime yönä.

#4 Armollisuus – Kun olet valveilla, sano itsellesi, että lepäät, ja havainnoi asia tuomitsematta sitä.

Kun olet toistuvasti herännyt aamuyöstä ja yrittänyt saada uudestaan unen päästä kiinni, valvomisesta on saattanut tulla sinulle lähestulkoon kirosana. Sen sijaan, että alat soimata itseäsi ”epäonnistumisesta” unen saannissa, sano itsellesi mielessäsi vain, että lepäät, ja havainnoi asia lempeästi tuomitsematta sitä. Älä siis automaattisesti ajattele, että sängyssä valveilla olo on negatiivista. Tällainen negatiivinen energia toimii unen tuloa vastaan. Sitä paitsi lepääminenkin on hyväksi sinulle, vaikka et saisi nukuttua!

#5 Hyväksyminen – Valitse hyväksyä, että et voi kontrolloida nukkumistasi.

Olet ehkä itsekin huomannut, että yritykset saada nukahtaminen tapahtumaan eivät yleensä toimi. Siksi on parempi vain myöntää itselleen, että joskus nukut ja joskus et nuku, ja se on ihan normaalia. Hyväksyvämmän asenteen seurauksena mieli yleensä rauhoittuu ja vireystaso laskee, mikä edesauttaa luonnollista nukahtamista. Vaikka yöt olisivat huonoja, sinä et ole huono!

#6 Luottamus – Luota, että mielelläsi ja kehollasi on kyky säädellä unta, kun niille luodaan oikeanlaiset puitteet.

Luota, että mielelläsi ja kehollasi on kyky itse säädellä unta, kun niille luodaan oikeanlaiset puitteet. Ole myös luottavainen sen suhteen, että ”aivosi eivät ole rikki”. Tietämys fyysisistä ja henkisistä näkökulmista hyvään/huonoon uneen voi auttaa kehittämään luottamusta.

#7 Kärsivällisyys – Vältä keskittymistä liikaa lopputulokseen, vaan luota kärsivällisesti itse prosessiin.

Uniongelmien taustalla on usein opittuja haitallisia käyttäytymis- ja ajattelutottumuksia. Nämä tottumukset ovat voineet olla olemassa jo ennen unettomuuden alkua eli mahdollisesti hyvinkin kaun. Kun näitä haitallisia tottumuksia aletaan korjaamaan, tulokset eivät synny ihan hetkessä, joten sinun täytyy kehittää kärsivällisyyttäsi. Sitä voi verrata vaikka kuntosaliharjoitteluun – kehittyminen ottaa aikansa. Vältä siis keskittymistä liikaa lopputulokseen, vaan luota kärsivällisesti itse prosessiin.

#8 Kiitollisuus – Anna mielesi ohjautua pois huonosti nukkumisesta – tunne sen sijaan kiitollisuutta elämässäsi olevista hyvistä asioista.

Kun on stressaantunut ja univelassa, on helppo keskittyä vain ongelmiin. Entä jos antaisit sen sijaan mielesi ohjautua pois nukkumisesta ja muista ongelmista, ja antaisit itsesi tuntea kiitollisuutta elämässäsi hyvin olevista asioista? Jos kiitollisuuden tunteet ovat hukassa, niitä voi herätellä tietoisesti opettelemalla. Kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen voi auttaa huomaamaan kiitollisuuden aiheita. Hyvä aika kiitollisuuspäiväkirjan pitämiselle on ennen nukkumaan menoa. Se rauhoittaa mieltä ennen yötä ja saattaa saada sinut nukahtamaan hymyssä suin.

#9 Anteliaisuus – Ystävien kanssa keskustelu voi olla merkityksellinen lahja heille, ja samalla se kääntää huomiosi pois itsestäsi.

Tutkimusten mukaan anteliaisuus tekee onnelliseksi. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet jopa, että se helpottaa ahdistusta ja stressiä. Yritä siis antaa enemmän aikaa ystävillesi ja läheisillesi, ja ole vähemmän hukuttautunut omiin ongelmiisi. Ystävien, perheen ja työkavereiden kanssa keskustelu heille tärkeistä asioista voi olla merkityksellinen lahja heille ja samalla se kääntää huomiosi pois itsestäsi ja omista huolistasi.

Nyt kun olet tutustunut kaikkiin yhdeksään näkökulmaan, minkä niistä tunnistat olevan itsellesi erityisen haastava sisäistää? Pysähdy sen kohdalle ja mieti, miten kyseinen asia näkyy omassa elämässäsi. Mikä olisi pienin askel, jonka voisit ottaa kohti tuota näkökulmaa jo tänään?

Yllä kuvatut näkökulmat pohjautuvat tietoisen läsnäolon periaatteisiin, joiden on tutkimustenkin mukaan todettu tuovan hyviä työkaluja unettomuuden hoitoon. Ajattelumaailman muuttaminen voi tuntua yksin haastavalta. Holistic Sleep univalmennuksessa pääset harjoittelemaan uusia näkökulmia nukkumiseen yhdessä ammattilaisen kanssa. Lue univalmennuksesta lisää täältä.