Mitä tehdä kun unettomuus on alkanut hallita elämää?

Ihmisten, jotka eivät itse kärsi unettomuudesta, on vaikea ymmärtää, että unettomuus ei ole vain yöajan ongelma. Se on myös päiväajan ongelma mitä suuremmassa määrin! On vain kerta kaikkiaan raskaampaa selvitä päivästä ja tehdä itselle tärkeitä asioita. Tässä artikkelissa annetaan vinkkejä, mitä voisi tehdä kun unettomuus on alkanut hallita elämää. 

24.8.2024

Ihmisten, jotka eivät itse kärsi unettomuudesta, on vaikea ymmärtää, että unettomuus ei ole vain yöajan ongelma. Se on myös päiväajan ongelma. Olet varmasti huomannut väsymyksen lisäksi, että et ole niin innostunut ja motivoitunut kuin mitä olisit virkeänä. Keskittymistä saattavat häiritä kaikenlaiset unettomuuteen liittyvät ahdistavat ajatukset ja voit kokea jopa ns. aivosumua. On vain kerta kaikkiaan raskaampaa selvitä päivästä ja tehdä itselle tärkeitä asioita!

Kaiken tämän seurauksena olet saattanut alkaa tekemään vähemmän asioita ja vetäytymään kuoreesi. Oletko unettomuuden takia:

  • ottanut sairaslomaa töistä?
  • perunut suunnitelmiasi tavata ystäviäsi?
  • lopettanut liikuntaharrastuksen?
  • jäänyt kotiin säästämään energiaa?

Kaikki nuo reaktiot ovat täysin ymmärrettäviä ja saattavat tuoda helpotusta lyhyellä tähtäimellä.

Pitkässä juoksussa ne eivät yleensä auta, koska kun vetäydyt kuoreesi reaktiona siihen, miten nukut, alat vähitellen menettämään elämänhallinnan. Annat hallinnan unelle, unettomuudelle, sille mitä ajattelet ja mitä tunnet. Silloin kaikki nuo asiat saavat vain lisää voimaa ja vaikutusvaltaa. Ne vievät enemmän ja enemmän huomiota ja energiaa. Ne merkitsevät enemmän ja enemmän samalla kun teet vähemmän ja vähemmän.

Joskus, ennen kuin edes tajuat sitä, suurin osa (ellei jopa kaikki) toiminnastasi palvelee unta ja unettomuutta pikemminkin kuin sinua ja elämää jota haluaisit elää.

Jos huomaat tällaista tapahtuvan, muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa lähestymistapaasi.

Muutos on vaikeaa ja silti, jos nykyinen lähestymistapa ei ole vienyt sinua lähemmäksi sitä mitä haluat olla, ehkä muutoksen on tapahduttava. Tässä muutama vinkki uudenlaiseen lähestymistapaan:

1 Anna ajatusten ja tunteiden vain olla.

Kun asiat tuntuvat päivällä vaikealta, huomaa tuo vaikeus ymmärryksellä ja lempeydellä. Anna ajatuksille ja tunteille tilaa olla olemassa, tulla ja mennä vapaasti (sen sijaan, että alkaisit kamppailla niiden kanssa).

2 Ole ystävällinen ja armollinen itsellesi.

Se tuntuu vaikealta, koska se on vaikeaa! Sisäisen puheen muuttamisella on kuitenkin suuri merkitys. Lohduta vaikka itseäsi, että selviät kyllä, vaikka nyt on vaikeaa. Et ole tehnyt mitään väärin, vaikket saisi juuri nyt nukuttua. 

3 Tee väsymyksestä huolimatta sinulle merkityksellisiä tekoja.

Tee vähintään yksi teko, vaikka ihan pienikin, jolla on merkitystä sinulle – joku, mikä saa sinut liikkumaan kohti sitä elämää, jota haluat elää. Jos esimerkiksi ystävät ovat sinulle tärkeitä, tapaa ystävääsi. Jos et jaksa tavata, niin soita hänelle. Jos et jaksa soittaa, niin lähetä hänelle viesti.

Tämän lähestymistavan tavoitteena ei ole taianomaisesti poistaa unettomuus tai kaikki sen mukanaan tuomat vaikeudet, vaan vähitellen vähentää sen voimaa ja vaikutusta elämääsi. Kun se menettää voimaansa ja vaikutusvaltaansa, unettomuus ei tunnu enää niin vaikealta. Kun nukkumisesta tulee vähemmän ongelmallista, nukkuminen voi helpommin hoitaa itse itsensä.

Lähestymistavan muuttaminen voi tuntua yksin haastavalta. Holistic Sleep univalmennuksessa pääset käsittelemään itsellesi tärkeitä asioita ja motivoidut muutokseen yhdessä ammattilaisen kanssa. Lue univalmennuksesta lisää täältä.