Miksi soimaan itseäni unettomuudesta – ja miten voin lopettaa sen?

Unettomuus on yksi turhauttavimmista kokemuksista, joita ihminen voi kohdata. Kun uni ei tule tai se katkeilee öisin, mieli alkaa helposti ruoskia itseään: Miksi en voi vain nukkua normaalisti? Mikä minussa on vikana? Tämä itsesyytösten ja unistressin noidankehä tekee nukkumisesta entistä vaikeampaa. Tässä kohtaa itsemyötätunnosta voi olla apua, mutta miksi se on niin vaikeaa!?! Tässä blogissa kerromme, mistä on kysymys ja miten uneton voi alkaa harjoitella itsemyötätuntoa ja saada siitä apua uniongelmaansa.



Uneton nainen, joka harjoittaa itsemyötätuntoa
23.2.2025

Itsemyötätunto tarkoittaa kykyä suhtautua itseensä ystävällisesti, hyväksyvästi ja lempeästi, erityisesti vaikeina hetkinä. Se on tapa tukea ja lohduttaa itseään samalla tavalla kuin tukisit hyvää ystävääsi, jos hän kokisi epäonnistumisia, stressiä tai kärsimystä. Itsemyötätunnon on tutkimuksissa todettu vähentävän stressiä, ahdistusta ja itsekriittisyyttä sekä lisäävän psyykkistä joustavuutta ja hyvinvointia.

Miksi itsemyötätunto on tärkeää juuri unettomalle?

Unettomuus ei ole merkki laiskuudesta, epäonnistumisesta tai huonosta elämänhallinnasta. Se on monimutkainen ilmiö, johon vaikuttavat hermosto, stressitasot, ajatukset ja elämäntavat. Itsemyötätunto auttaa katkaisemaan unettomuuden ja itsekritiikin kierteen, joka usein pahentaa tilannetta. Sen sijaan, että syyttelisit itseäsi valvotuista öistä, voit oppia suhtautumaan niihin lempeämmin. 

Kuulostaa teoriassa todella hyvältä eikö vain? Minä mietin monet monituiset kerrat unettomana ollessani, että nyt Päivi voisit kohdistaa myötätuntoa muiden sijaan välillä itseenkin, mutta se tuntui vaan kerta kaikkiaan mahdottomalta ajatukselta. 

Miksi itsemyötätunto voi olla unettomalle vaikeaa?

Jos sinä koet samoin, niin se ei ole ihme, sillä monet unettomat kokevat itsemyötätunnon haastavaksi. Tässä muutama syy:

  • Itsekritiikki on automatisoitunut – Mieli tottuu moittimaan itseään unettomuudesta ja sen seurauksista.
  • Perfektionismi ja unen suorittaminen – Kun uni muuttuu pakkomielteeksi, siihen liittyvä (turha) suorituspaine kasvaa.
  • Unettomuus vaikuttaa tunnesäätelyyn – Väsyneet aivot reagoivat herkemmin negatiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin.
  • Pelko siitä, että myötätunto tarkoittaa luovuttamista – Uneton saattaa ajatella, että jos hän hyväksyy unettomuutensa, se pahenee.

Miten uneton voi harjoitella itsemyötätuntoa?

Itsemyötätunto ei ole synnynnäinen taito – sitä voi ja kannattaa harjoitella. Kokeille vaikka näitä keinoja:

1. Huomaa, miten puhut itsellesi Kun huomaat moittivasi itseäsi, kysy: Puhuisinko näin rakkaalle ystävälleni, jos hän kärsisi unettomuudesta? Jos vastaus on ei, muotoile ajatuksesi uudelleen.

”Tämä on vaikeaa, mutta en ole yksin. Kehoni oppii kyllä nukkumaan.”

2. Hyväksy nykyhetki Unen pakottaminen ja uniongelman vastustaminen vain lisäävät stressiä. Sen sijaan kokeile hyväksyä tilanne:

”En ehkä nukahda heti, mutta se ei tarkoita, että olisin epäonnistunut. Kehoni saa silti lepoa.”

3. Harjoita myötätuntoista kosketusta Keho ja mieli ovat tiiviissä yhteydessä. Lempeä kosketus voi aktivoida kehon rauhoittumismekanismeja.

✅ Laita käsi sydämellesi, silitä käsivarttasi tai halaa itseäsi hetken ajan.

4. Hengitä rauhoittavastiHengitys voi olla ankkuri, joka auttaa päästämään irti unen saannin paineesta ja itsekritiikistä.

✅ Hengitä sisään ja ajattele: ”Annan itselleni myötätuntoa.” Hengitä ulos ja ajattele: ”Päästän irti itsekritiikistä.” Toista muutaman minuutin ajan.

5. Vapauta itsesi unen suorittamisestaUni ei ole taito, jota voi hallita. Se on luonnollinen prosessi, johon voi vaikuttaa, mutta jota ei voi pakottaa. Luota siihen, että lempeällä suhtautumisella kehosi löytää kyllä tasapainon.

Ole itsesi ystävä, älä vihollinen❤️

Itsemyötätunto ei tarkoita luovuttamista tai unettomuuden hyväksymistä pysyväksi osaksi elämää. Se tarkoittaa sitä, että kohtelet itseäsi armollisesti ja annat kehollesi ja mielellesi mahdollisuuden levätä ilman turhaa stressiä. Ole siis itsellesi ystävä, älä vihollinen. Mitä lempeämmin suhtaudut itseesi ja uneesi, sitä helpommin uni voi tulla luoksesi.

Itsemyötätunnon harjoittamisen opettelu voi olla yksin vaikeaa. Holistic Sleep univalmennuksessa pääset harjoittelemaan sitä yhdessä ammattilaisen kanssa. Lue univalmennuksesta lisää täältä.