Ahdistaako kellon katsominen yöllä? Vika ei ole kellossa, vaan sinun ja kellon suhteessa
Onko sinulla tapana vilkuilla kelloa yöaikaan, jos et saa heti nukahdettua tai jos heräilet keskellä yötä tai liian aikaisin aamulla? Millaisia tunteita ajan toteaminen saa sinussa aikaan? Hyvin monet univalmennusasiakkaamme kertovat, että kelloon katsominen yöllä yleensä joko ahdistaa tai turhauttaa. Tässä bloggauksessa pohdimme sitä, onko vika kellossa, kelloon katsojassa vai jossain muussa.
9.5.2024
Tieto lisää tuskaa
Silloin kun unettomuus on pitkittynyt ja ihmiselle on jo muodostunut unettomuuden ja valvomisen pelkoa, saattaa yöllinen kelloon katsominen pahentaa tilannetta entisestään. Ajan toteaminen herättää usein tämäntyyppisiä ajatuksia: ” Voi ei, en ole vieläkään nukahtanut ja kello on jo näin paljon!” tai ”Miksi heräsin taas, nyt ei ole enää kauaa aikaa nukkua, sillä kohta herätyskello soi” tai ”Mitä jos en nukahdakaan enää, ja huominen menee pilalle?”. Nämä ajatukset puolestaan aiheuttavat ikäviä tunteita – ahdistusta, pelkoa, turhaantumista, ärsyyntymistä, pettymystä – sekä kehollisia reaktioita kuten sykkeen kohoamista.
No mitä tästä seuraa? Se, että kelloa katsonut henkilö on yht´äkkiä täysin hereillä ja valmiustilassa, eikä nukahtaminen siinä tilassa ole todellakaan helppoa.
Vika ei ole kellossa
Unisyklien välissä, siirryttäessä REM-unesta kevyeeseen uneen tapahtuu tavallisesti pieni mikroherääminen, jota yleensä ei huomata tai muisteta aamulla. On hyvä tiedostaa, että normaalit nukkujatkin kokevat mikroheräämisiä muutaman kerran yössä univaiheiden välissä. Herkkäunisimmat saattavat havahtua juuri tällöin, ja osalla on tapana vilkaista kelloa samalla.
Kelloon katsominen yölliseen aikaan on osa unen kontrollointia – ikään kuin tieto ajasta saisi meidät puikkoihin suhteessa uneen. Se voi myös olla vaan pinttynyt tapa. Vika ei kuitenkaan ole kellossa, sillä kellonaika on aina se mikä se on. Ongelmana on pikemminkin se, mitä ajatuksia, tunteita ja reaktioita kelloon katsominen saa sinussa aikaan. Millainen suhde sinulla on kelloon ja aikaan?
Rakennetaan uusi suhde kelloon
Univalmennuksessa me aletaan muuttamaan tätä suhdetta pienin askelein. Joskus se tarkoittaa konkreettisesti sitä, että älypuhelinta pidetään aluksi kokonaan toisessa huoneessa yöllä tai herätyskello käännetään poispäin nukkujasta. Ajan tsekkaamisesta luopuminen on välillä yllättävän vaikeaa! Miltä tämä sinusta tuntuisi?
Univalmennuksessa muotoillaan lisäksi itselle sopivia rauhoittavia ajatuksia vanhojen uskomusten tilalle sekä vahvistetaan ylipäänsä neutraalimpaa suhdetta aikaan. Tavoitellaan kontrollista luopumista ja rennompaa suhtautumista uneen ja myös valvomiseen.
Siinä kohtaa, kun kelloon katsominen yöllä ei enää aiheuta juuri minkäänlaisia tunteita eli suhde on neutraali, voi kellon tai älypuhelimen ottaa takaisin yöpöydälle. Aika usein tarve vilkuilla kelloa vähenee samalla, kun opitaan luopumaan kontrollista. Ajan tsekkaamisessa ei kuitenkaan ole mitään pahaa, jos se ei mitenkään vaikuta sinuun tai nukkumiseesi. Normaaleilla nukkujilla on juuri näin.
Mielensä roolin ymmärtäminen ja sen ylivallasta pääseminen voi tuntua yksin haastavalta. Holistic Sleep univalmennuksessa pääset uudelleenohjelmoimaan mieltäsi yhdessä ammattilaisen kanssa. Lue univalmennuksesta lisää täältä.
Kommentoi aihetta...