Vireystilan itsesäätely on erityisen tärkeää herkkäuniselle

Yöuni on vireystilan säätelyn keskiössä – noin 90% palautumisestamme tulisi tapahtua yön aikana, ja loput päivällä. Mutta mitäs sitten, jos ei jostain syystä pysty nukkumaan niin paljon tai laadukkaasti kuin haluaisi? Päiväaikainen palautuminen ja vireystilan itsesäätelyn opettelu ovat erityisen tärkeitä herkkäunisille ja unettomuudesta kärsiville, jotta he voisivat paremmin ja pystyisivät käyttämään energiaansa merkityksellisiin asioihin.



11.8.2024

Lähtökohtana yhteys omaan kehoon

Meidän hermostomme herkkyys ja stressinsietokyky ovat yksilöllisiä. Pitkään jatkunut stressitila on monilla univaikeuksien taustalla, ja toisaalta taas unettomuuden kanssa kamppaileva on usein hermostoltaan herkempi kuin muut.

Herkällä hermostolla varustetun ihmisen vireystila saattaa nousta hallitsemattomasti, eikä hän välttämättä palaudu niin helposti – mukavistakaan jutuista. On kuunneltava tarkemmin oman kehon lähettämiä viestejä – nyt väsyttää, hermostuttaa, nukuttaa, panikoin, en jaksa mitään, olen levoton, aivan puhki, käyn ylikierroksilla, sattuu joka paikkaan jne.

Vireystilojen vaihtelu on joillain ihmisillä melkoista ja toisilla taas hyvinkin tasaista, niin yhden vuorokauden aikana kuin vaikkapa eri vuodenaikoina. Vireystilojen ääripäät ovat alivireys eli vagotonia ja ylivireys eli sympatikotonia, joiden väliin jää optimaalinen vireystaso.

  • Miten paljon sinun vireystasosi vaihtelevat yhden päivän tai vuoden aikana?
  • Mihin aikaan vuorokaudesta sinulla on optimaalisin vireystaso, jolloin tunnet itsesi virkeäksi ja energiseksi, tekeminen on helpon tuntuista ja muiden kanssa on mukava olla?
  • Mihin aikaan vuorokaudesta vireystasosi yleensä droppaa ja tarvitsisit pientä huilihetkeä tai aktivointia?

Opettele sinulle sopivimmat tavat optimoida vireystilaasi

Vireystilan itsesäätelyä voi todellakin oppia – kaikki alkaa siitä että pysähdymme kuuntelemaan itseämme ja opimme tunnistamaan paremmin kehon ja mielen signaaleja. Ymmärryksemme omasta hermostosta ja vireystiloista lisääntyy ja tätä kautta opimme myös säätelemään omaa energiaamme paremmin. Puhutaankin vireystilan optimoinnista.

Vireystilaa voi optimoida esimerkiksi säännöllisellä ruokarytmillä, monipuolisilla aterioilla, työn ja taukojen aikatauluttamisella, päiväunilla, säännöllisellä liikunnalla, meditoimalla tai syvähengittämällä. Vireystilan itsesäätely voi tarkoittaa myös sitä, että laitat puhelimen pois illalla tiettyyn kellonaikaan, pidät somepaastoa, teet kylmäaltistuksia, pidät huilihetkiä, asetat hyvinvointiasi tukevia rajoja tai mitä vaan, mikä toimii!

Tunnistatko sinä, mitkä asiat, tekemiset, tilanteet tai ihmiset

  • saavat sinut ylikierroksille?
  • aktivoivat sinua silloin, kun olet alivireinen?
  • rauhoittavat mieltäsi?
  • rauhoittavat kehoasi?

Mitä hyötyä vireystilan itsesäätelystä on herkkäuniselle tai unettomalle?

  1. Opit paremmin tunnistamaan, mikä kaikki vaikuttaa omaan vireystilaan
  2. Opit itsellesi sopivimmat tavat rauhoittaa sekä aktivoida omaa kehoa ja mieltä
  3. Opit säännöstelemään omaa energiaasi tärkeisiin asioihin
  4. Voit koittaa paremmin rytmittää päiväsi omien vireystilojesi mukaisesti

Näiden avulla voit elää tasapainoisempaa elämää ja nukkua levollisemmin, kun et ole enää niin huolissasi päiväaikaisesta jaksamisesta. On myös lohdullista huomata, että jokaisessa valvotun yön jälkeisessä päivässä on hyviä ja energisempiä hetkiä <3

Univalmentaja auttaa sinua tunnistamaan vireystilaasi vaikuttavat tekijät ja löytämään juuri sinulle parhaat tavat säädellä omaa vireystasoasi. Teemme yhdessä suunnitelman, jonka avulla olet nykyistä enemmän optimaalisessa vireystilassa ja nukkumisesta tulee rennompaa. Lue Holistic Sleep univalmennuksesta lisää täältä.