Tiedätkö kronotyyppisi?
Olet varmasti havainnut, että jotkut heräävät aikaisin ja jotkut taas ovat täynnä energiaa kun sinä alat jo rauhoittua yöunille. Perinteisesti ihmisiä on jaoteltu ilta- ja aamuvirkkuihin ja niihin, jotka ovat ehkä jotain siltä väliltä. Unilääketieteesen perehtynyt psykologi Michael Breus on päätynyt määrittelemään neljä kronotyyppiä eli neljä erilaista sisäistä vuorokausirytmityyppiä. Tässä blogissa kerrotaan, mitä ne ovat ja miten saat selville, mikä on sinun kronotyyppisi.
25.6.2024
Jokaisella ihmisellä on oma biologinen vuorokausirytminsä.
Perinteisesti ihmisiä on jaoteltu ilta- ja aamuvirkkuihin ja ehkä niihin, jotka ovat jotain siltä väliltä. Unilääketieteesen perehtynyt psykologi Michael Breus on päätynyt määrittelemään neljä kronotyyppiä: 1) Delfiini, 2) Leijona, 3) Karhu ja 4) Susi. Nämä tuntuvat ainakin meistä järkeen käyviltä, ja löysimme helposti omat kronotyyppimme. Tutustutaan seuraavaksi kronotyyppeihin tarkemmin.
-
Delfiini
Delfiini
Delfiinit nukkuvat vain toisella aivopuoliskolla kerrallaan. Toinen aivopuolisko on hereillä ja varuillaan vaarojen varalta. Delfiini kronotyyppinä kuvaa herkkäunista, älykästä ihmistä. Jos olet melkein koko elämäsi kärsinyt univaikeuksista ja ahdistut ja stressaannut helposti, olet todennäköisesti delfiini.
Keskeiset luonteenpiirteet: varovaisuus, introverttiys, neuroottisuus, älykkyys
Keskeiset käyttäytymismallit: riskien välttämäminen, perfektionismi, taipumus pakko-oireiluun, huomion kiinnittäminen yksityiskohtiin
Uni/vireys kaava: Delfiinit eivät yleensä koe herätessään olevansa virkistyneitä. He ovat väsyneitä myöhään illalla, mutta nukkumaan mennessään huomaavatkin olevansa ylivirittyneitä. Delfiinit ovat tehokkaimmillaan pyrähdyksinä pitkin päivää. He yrittävät ottaa päiväunia univajeen paikkaamiseksi, mutta eivät oikein onnistu siinä.
2. Leijona
Leijonat ovat aamulla metsästäjiä ja ravintoketjun huipulla. Leijona kronotyyppinä kuvaa aamuorientoitunutta optimistia. He heräävät luontaisesti aikaisin ja ovat varsin pian heräämisen jälkeen täydessä iskussa. Toisaalta iltauutisten aikaan he ovat jo valmiita nukkumaan.
Keskeiset luonteenpiirteet: tunnollisuus, vakaus, käytännöllisyys, optimismi
Keskeiset käyttäytymismallit: ylisuorittaminen, terveyden ja kunnon priorisointi, pyrkiminen myönteisiin vuorovaikutustilanteisiin, strategiointi
Uni/vireys kaava: Leijonat heräävät silmät kirkkaina aamuvarhain, alkavat tuntea väsymystä myöhään iltapäivällä, ja nukahtavat helposti. He ovat virkeimmillään keskipäivän aikaan ja tehokkaimmillaan aamulla. Leijonat eivät nuku päiväunia juuri koskaan. He tekevät mieluummin jotain hyödyllistä.
3. Karhu
Karhut ovat hyviä nukkujia ja metsästävät milloin tahansa. Karhu kronotyyppinä kuvaa seurallista ihmistä, joka mieluiten elää auringon kiertokulun mukaisesti. He ovat unenpöpperössä korkeintaan tunnin tai pari heräämisen jälkeen.
Keskeiset luonteenpiirteet: varovaisuus, ekstroverttiys, ystävällisyys, avarakatseisuus
Keskeiset käyttäytymismallit: konfliktien välttäminen, pyrkimys terveellisiin elintapoihin, onnellisuuden priorisointi, tuttuun turvautuminen
Uni/vireys kaava: Karhut heräävät unenpöpperössä painettuaan torkkukytkintä kerran ja kaksi. He alkavat tuntea itsensä väsyneeksi iltasella, ja nukkuvat syvää unta, mutta eivät niin paljon kuin haluaisivat. He ovat virkeimmillään aamupäivästä aikaiseen iltapäivään ja tehokkaimmillaan myöhään aamulla. He ottavat päiväunia viikonloppuisin sohvalla.
4. Susi
Sudet ovat yöllisiä saalistajia. Susi kronotyyppinä kuvaa yösuuntautunutta ekstroverttia. Sudet tunnistaa siitä, että heille aamuherääminen on yhtä helvettiä ja he ovat useita tunteja heräämisen jälkeen tokkurassa. Toisaalta he ovat parhaassa iskussa illalla ja yöllä. Sudet ovat usein luonteeltaan kyynisempiä mutta luovempia kuin muiden kronotyypien edustajat.
Keskeiset luonteenpiirteet: impulsiivisuus, pessimismi, luovuus, ailahtelevuus
Keskeiset käyttäytymismallit: riskinotto, mukavuuden priorisointi, elämyshakuisuus, voimakkaat tunnereaktiot
Uni/vireys kaava: Susien on vaikea herätä ennen klo 9. He ovat tokkuraisia keskipäivään asti, eivätkä koe itseään väsyneeksi ennen keskiyötä tai myöhemmin. He ovat virkeimmillään klo 19 ja tehokkaimmillaan myöhään aamulla tai myöhään illalla. Päiväunet houkuttavat, mutta jos susi nukkuu päivällä, hän ei saa unta yöllä.
Joku saattaa tunnistaa oman kronotyyppinsä jo yllä olevista kuvauksista. Suosittelemme kuitenkin tekemään tämän yksinkertaisen anonyymin testin, jolla saat selville kronotyyppisi varmemmin.
Mitä tällä tiedolla sitten tekee? Kronotyyppisi tunnistaminen auttaa sinua ymmärtämään, mikä olisi suunnilleen sinulle optimaalisin nukkumaanmeno- ja heräämisaika sekä pohtimaan, onko arkesi ja aikataulusi sellaisia, että pystyt kunnioittamaan omaa kronotyyppiäsi. Kun nukut kronotyypillesi sopivaan aikaan, nukahdat nopeammin, sinulla on vähemmän yöllisiä heräämisiä, ja saatat saada enemmän syvää unta.
Kronotyyppi on kuitenkin vain suuntaa antava. Sen lisäksi kannattaa oppia tunnistamaan, milloin oma uni-ikkunasi aukeaa eli milloin on oikea hetki mennä nukkumaan. Siitä kerromme tarkemmin blogissamme ”Mihin aikaan kannattaa mennä nukkumaan”.
Mikäli olet löytänyt itsellesi sopivan uni-valverytmin ja tehnyt nukkumista edistäviä elämäntapamuutoksia eikä uniongelmasi silti ole helpottunut, apua voi saada univalmennuksesta, jossa keskitytään mielen ja kehon rauhoittamiseen sekä opetellaan käsittelemään unta häiritseviä ajatuksia ja pelkoja ammattilaisen kanssa. Lue univalmennuksesta lisää täältä.
Kommentoi aihetta...