Näin nukut paremmin kumppanisi kanssa
Joidenkin tutkimuksien mukaan yhdessä kumppanin kanssa nukutaan keskimäärin laadukkaammin ja pidempään – mutta jos toisella tai molemmilla on unihaasteita, voi yhdessä nukkuminen pahentaa tilannetta. Unettomuuden hinta voi pahimmillaan olla todella suuri, vaikuttaen parisuhteeseen tai sen puuttumiseen, koko perheeseen ja muihin ihmissuhteisiin. Tässä bloggauksessa annamme sinulle vinkkejä laadukkaampaan yhdessä (tai erillään) nukkumiseen ja sitä kautta parisuhteesta huolehtimiseen.
12.11.2024
Tunnetko pientä kateutta, kun puolisosi nukahtaa jo suurinpiirtein ennen kuin hänen päänsä osuu tyynyyn? Kuorsaa tyytyväisenä sinun tunkiessasi ärsyyntyneenä korvatulppia syvemmälle korviin?
Vai häiriintyykö kumppanisi sinun yöllisestä sängyssä pyörimisestäsi, wc:ssä ramppaamisesta tai tuskailustasi? Ahdistaako koko ajatus samassa sängyssä nukkumisesta?
Oletteko päättäneet nukkua eri huoneissa, jotta kumpikin saisi edes minimimäärän unta?
Ajatteletko sinä joskus, että yksin olisi helpompaa elää uniongelman kanssa? Parisuhteesta ei edes uskalla haaveilla, koska kukaan ei kuitenkaan ymmärtäisi sinun yöllisiä taistelujasi, monimutkaisia unirituaalejasi ja elämäsi rajoittuneisuutta? Ja onko ylipäänsä energiaa tutustua uusiin ihmisiin tai lähteä paikkoihin, joissa voisit kohdata heitä?
10 vinkkiä miten nukkua paremmin yhdessä
- Keskustelkaa, kuinka tärkeää teille on nukkua samassa sängyssä. Onko molemmille OK tarvittaessa nukkua erillään? Millainen tilanne olisi ideaali molemmille? Koittakaa löytää kompromissi, jotta kumpikin voisivat olla tyytyväisiä ja onnellisia. Muistakaa, että ERI HUONEISSA NUKKUMINEN EI OLE PARISUHTEEN LOPPUSOITTO TAI EPÄONNISTUMINEN. Itse asiassa se on yleisempää kuin luulisi – siitä ei vaan puhuta kovin avoimesti. Voit vaikka köllötellä toisen kainalossa illalla tai aamuhetken, ja nukkumiselle omassa tilassa rauhoitetaan tietty aika.
- Ole tyytyväinen, jos puolisosi on hyvä nukkuja äläkä missään nimessä sabotoi hänen yöuniansa – kaksi rättiväsynyttä on räjähdysherkkä yhtälö. On hyvä, jos edes toisella on huonoimpina päivinäsi psyykkistä joustavuutta. Puolisosi ei ole vastuussa sinun nukkumisestasi.
- Korvatulpat, korvatulpat, korvatulpat – pieni keltainen ihme turvaa yöunesi.
- Hankkikaa riittävän iso sänky ja omat peitot, ettei toisen kääntyily haittaa toisen yöunia. Onneksi vesisänkytrendi meni ohi jo ajat sitten!
- Testailkaa eri käytäntöjä: onko nukahtamisen kannalta helpompi mennä samaan aikaan nukkumaan vai siten että toinen menee ensin ja toinen myöhemmin? Miten saisitte uni- ja elämänrytminne sovitettua yhteen parhaiten?
- Jos teillä on erilainen elämänrytmi ja toisen on herättävä aikaisemmin esim. töihin ja toinen haluaisi nukkua pidempään, toimii rannekellossa oleva äänetön tärinähälytys hyvin, eikä vielä unessa oleva välttämättä herää tähän.
- Jos nukutte pääosin erillään ja toivoisitte tähän muutosta, aloittakaa pienin askelin – vaikka yksi yö viikossa samassa sängyssä silloin kun seuraavana päivänä ei ole mitään erityisen tärkeää. Ei haittaa, vaikka yhtenä yönä tulisi nukuttua tavallista vähemmän, sillä saatu läheisyys varmasti korvaa tämän.
- Sopikaa etukäteen säännöt huonojen öiden varalle. Kerro puolisollesi, miten haluavat toimittavan jos sinulla on katastrofiyö. Haluatko pari myötätuntoista sanaa, lempeää silittelyä tai käpertyä turvaan lusikkaan? Vai siirtyykö jompikumpi loppuyöksi toiseen huoneeseen tai sohvalle? Vai onko parempi ettei kumppanisi tee eikä sano mitään. Kun asioista on sovittu etukäteen, on yöaikaan helpompi toimia siten, että unen jatkumiselle on mahdollisimman otolliset olosuhteet.
- Ei ongelmien vatvomista eikä mieltä kiihdyttäviä keskusteluja yöllä kumppanin kanssa. Yöaika ja väsymys vääristää ajatusmaailmaamme siten, että ongelmat ja vaikeudet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Keskusteluista on yleensä vain pelkkää haittaa. Kokeile mielummin itse kirjoittaa huoliasi tai ajatuksiasi paperille kuin että pilaat puolisosi yöunet niiden takia. Toki jos pelot ja ahdistus käyvät ylivoimaisiksi, on hyvä että sinulla on vieressä ihminen jolta saat turvaa tarvittaessa.
- ”Rakkaushormoni” oksitosiinia erittyy halatessa, suudellessa, hipsuttaessa ja se liittyy muutenkin seksuaaliseen mielihyvään. Sillä on todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävä vaikutus. Orgasmin yhteydessä vapautuu lisäksi endorfiiniä ja dopamiinia, jotka auttavat kehoa ja mieltä rentoutumaan, ja monia alkaakin rakastelun jälkeen mukavasti nukuttaa. Eli läheisyys kumppanisi kanssa on todellinen luomu-unilääke!
Mikäli et pääse omin avuin eteenpäin, univalmentaja on tukenasi. Lue Holistic Sleep univalmennuksesta lisää täältä ja ota yhteyttä meihin!
Kommentoi aihetta...